Loading...

Jak powstaje wino?

Produkcja wina to proces równie interesujący, co tajemniczy. Niewielu z nas miało okazję kiedykolwiek zwiedzać prawdziwą winiarnię i przyglądać się produkcji tego szlachetnego trunku. Zwykle nasza wiedza dotycząca produkcji wina ogranicza się do tego, co możemy na ten temat przeczytać na kupowanej właśnie butelce. Proces powstawania wina gronowego tradycyjnie rozpoczyna się od przygotowania moszczu. Brzmi skomplikowanie? Tymczasem jest to nic innego jak wyciskanie soku winogronowego w specjalnie przygotowanych prasach. Jeśli jednak producent chce wyprodukować czerwone lub różowe wino, wcześniej poddaje owoce maceracji. Oznacza to, że przed wyciskaniem winogrona umieszczane są w wysokich kadziach, gdzie ulegają wstępnej fermentacji. Za smak i bukiet zapachowy danego wina w dużej mierze odpowiada to, jak zostanie przeprowadzony proces fermentacji. Okazuje się, że można to zrobić na wiele różnych sposobów.

W niektórych przypadkach owoce fermentują samodzielnie, pod wpływem temperatury otoczenia. W innych z kolei proces ten jest dokładnie zaplanowany, a temperatura i kultury drożdży ściśle kontrolowane. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, czy owoce będą trzymane w otwartych, drewnianych czy też zamkniętych, stalowych kadziach. Czasami dla uzyskania odpowiedniego efektu proces jest w pewnym momencie przerywany, w innych zaś owoce fermentują do końca. Ważnym procesem w winiarstwie jest także filtracja. W niektórych przypadkach jest zastępowana przez delikatniejsze klarowanie. Obydwa te zabiegi mają sprawiać, że płyn stanie się klarowny i pozbawiony osadów. Niektóre wina, zanim trafią do przeznaczonych im butelek, poddawane są jeszcze procesowi dojrzewania. Uważa się, że przechowywanie trunku w odpowiednich warunkach może znacznie podnieść jego walory.

prosecco